Yoğurtlar sağlığa faydalı bakteriler içermektedir. Bu maalesef tüm yoğurtlar için geçerli değildir. Yoğurdun ambalajı incelenerek bu özelliğe sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Tam tahıllı besinler, kepekli ekmek, yulaf, kahverengi pirinç sindirime yardımcı olmakta iyi miktarda lif sağlamaktadır. Birçok birey yeterli miktarda lif tüketmemektedir. Lifler kişinin kendini tok hissetmesine de katkıda bulunmaktadır.
Muz bağırsak hareketlerini düzenlemeye katkıda bulunmaktadır. Özellikle ishal şikayeti varsa muz tüketmek fayda getirmektedir. Muz oldukça yüksek miktarda lif de içermektedir.
Zencefil binlerce yıldır sindirim sorunlarında kullanılmaktadır. Zencefili yüksek miktarda tüketmek geri tepebilmektedir.
Bu besinlerin yanı sıra sindirimi güçleştiren, midede yanma hissi oluşturan gıdalar da söz konusudur.
Yüksek yağ içeren besinlerin içindeki yağlar sindirimi zorlaştırabilmekte ve sindirim sistemi sorunlarına yol açabilmektedir.
Yeteri miktarda kalsiyum almak oldukça önemlidir. Süt ve peynir tüketerek oldukça kolay şekilde protein alınabilmektedir. Süt ve peynir tüketimi laktoz intoleransı olan bireylerde ishal, gaz ve kramp oluşabilmektedir.
Çikolata lezzetli olmasının yanı sıra sindirim sisteminin çalışmasını güçleştirebilmektedir. Yapılan bir araştırmada çikolatanın kronik kabızlığa ve Irritabl Bağırsak Sendromuna yol açabildiği ortaya çıkmış. Bununla birlikte bazı uzmanlar çikolatanın tek başına suçlanmaması gerektiğini de savunuyor. Oluşan sorun, çikolatanın içindeki sütten de kaynaklanabilmektedir. Çikolatanın içindeki kafeinin de sindirim sistemi üzerindeki etkileri düşünüldüğünde konu biraz daha karmaşık hale gelebilmektedir.
Sebi Simyacı Der Ki;
Yüksek miktarda lif içeren mısır faydalıdır. Bununla birlikte mısır selüloz da içermektedir. İnsan vücudu selülozu kolayca sindirememektedir. Mısır tüketilirken uzun süre çiğnemek ve parçalamak fayda sağlayacaktır.
Sebi Simyacı ile Sağlıklı Kalın!